Home PageBez kategoriiTort ozdobiony kwiatami z czekolady

Składniki:

biszkopt

6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
krem budyniowy

0,5l mleka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.sklep.slodkiswiat.com.pl/)
trochę kakao (dla koloru)
3/4 kostki masła
nasączenie

2 łyżki kawy mielonej
1 łyżka wódki orzech laskowy

Krok 1
Oddzielić białka jaj , dodać do nich łyżkę cukru i szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać mąkę i na koniec ubite białka. Nie miksować zbyt długo, aby masa pozostała puszysta. Oddzielić połowę i dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać.
Krok 2
Odlać pół szklanki mleka. Rozrobić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mąkę i mieszać masę, aż powstanie budyń. Podzielić na 2 części. Rozpuścić czekoladę do fondue w kąpieli wodnej i wlać do budyniu…..

Cały przepis znajdziesz na blogu www.coolinarnie.pl