Home PageBez kategoriiTort malinowo-czekoladowy

Na wstępie szczerze się przyznam, że torty zawsze były moja słabą stroną. Nie dlatego, że nie potrafię piec biszkoptów- wręcz przeciwnie! Najtrudniejszym wyzwaniem, podczas robienia tortu jest dla mnie dekoracja. Wiem, że powinnam się w tym przeszkolić. Mimo niezbyt pięknej dekoracji, uważam to za na prawdę dobry wypiek. Chętnie do niego wrócę. Tak można zaczynać poniedziałki!:)

Składniki na ciemny biszkopt:

  • 6 dużych jaj
  • 5 kopiatych łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na poncz:

  • 3 łyżki soku malinowego
  • 1 szkl. wody

Składniki na krem czekoladowy:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 250 g margaryny
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jaja

Dodatkowo:

  • 2 opak. galaretki malinowej
  • 500 g malin
  • ulubione dekoracje: rurki czekoladowe, perełki

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy margaryną. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy cukry stale mieszając. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy z białkami, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika, pieczemy przez ok 35–40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ostygnie kroimy biszkopt na trzy blaty…

Cały przepis znajdziesz na blogu Quchniakaroli

Zapraszamy!