Składniki:
biszkopt
6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao krem budyniowy
0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.sklep.slodkiswiat.com.pl/) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła nasączenie
2 łyżki kawy mielonej 1 łyżka wódki orzech laskowy
Krok 1 Oddzielić białka jaj , dodać do nich łyżkę cukru i szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać mąkę i na koniec ubite białka. Nie miksować zbyt długo, aby masa pozostała puszysta. Oddzielić połowę i dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Krok 2 Odlać pół szklanki mleka. Rozrobić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mąkę i mieszać masę, aż powstanie budyń. Podzielić na 2 części. Rozpuścić czekoladę do fondue w kąpieli wodnej i wlać do budyniu…..Wyjątkowe w smaku, delikatne, wilgotne ciasto marchewkowe o lekko korzennym smaku z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna czekoladą z nutą pomarańczy. Połączenie tych wszystkich składników tworzy niezwykłą kombinacje o cudownym zapachu i przede wszystkim smaku. Polecam.
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku – Składniki:Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru białego (ok. 190 g) 3/4 szklanki cukru brązowego (ok. 190 g) 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 220 g) 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli
Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:Dno formy o wielkości ok. 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy razem z cukrem białym, brązowym i waniliowym przez dłuższą chwilę do napowietrzenia. Wszystkie pozostałe suche składniki (tj.: mąka, proszek do pieczenia, soda, szczypta soli, cynamon) łączymy ze sobą. Do jajek dodajemy przyprawę korzenną i ciągle miksując w kilku turach dodajemy suche składniki na przemian z olejem. Na końcu dodajemy dość drobno posiekane orzechy włoskie oraz marchewkę – delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka….
Czekoladki Raffaello to domowa wersja popularnych pralinek. Z zewnątrz łudząco podobne do oryginału, w rzeczywistości bardziej słodkie jednak równie smaczne. Pralinki charakteryzuje aksamitny krem na bazie białej czekolady z dodatkiem śmietanki kremówki oraz malibu, którego serce stanowi podprażony migdał, a całość zdobią wiórki kokosowe.
Domowe Kokosowe Pralinki – a’la Raffaello – Składniki: (ok. 16-18 pralinek) z białą czekoladą BLANCHE200 g dobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady) 90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka malibu lub wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) garść migdałów ok. 1/3 szklanki wiórek kokosowych
Domowe Kokosowe Pralinki – a’la Raffaello – Sposób przygotowania:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę, dodajemy alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie…
Na wstępie szczerze się przyznam, że torty zawsze były moja słabą stroną. Nie dlatego, że nie potrafię piec biszkoptów- wręcz przeciwnie! Najtrudniejszym wyzwaniem, podczas robienia tortu jest dla mnie dekoracja. Wiem, że powinnam się w tym przeszkolić. Mimo niezbyt pięknej dekoracji, uważam to za na prawdę dobry wypiek. Chętnie do niego wrócę. Tak można zaczynać poniedziałki!:)
Składniki na ciemny biszkopt:
6 dużych jaj 5 kopiatych łyżek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiate łyżki kakao 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soliSkładniki na krem śmietanowy:
500 ml śmietanki 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudruSkładniki na poncz:
3 łyżki soku malinowego 1 szkl. wodySkładniki na krem czekoladowy:
100g gorzkiej czekolady 250 g margaryny 2 kopiate łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 jajaDodatkowo:
2 opak. galaretki malinowej 500 g malin ulubione dekoracje: rurki czekoladowe, perełkiPrzygotowanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy margaryną. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy cukry stale mieszając. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy z białkami, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika, pieczemy przez ok 35–40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ostygnie kroimy biszkopt na trzy blaty…
Cały przepis znajdziesz na blogu Quchniakaroli
Zapraszamy!
Urocze babeczki o delikatnie kakaowym spodzie z orzeźwiającą konfiturą wiśniową i aksamitnym kremem na bazie czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wiśniowo-czekoladowe babeczki to wytworna i elegancka propozycja na przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser. Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą – Składniki (ok. 12 babeczek):Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli łyżka kakao ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Krem: 400 ml śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany
ok. 100 g wiśniowej konfitury
Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą – Sposób przygotowania:Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, a następnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Na środek każdej babeczki wykładamy niewielką ilość konfitury wiśniowej delikatnie „wbijając” ją do środka. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) – do zrumienienia. Studzimy.
Krem: Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy)…
Cały przepis na blogu Słodka Strona
Pyszne lody czekoladowe Składniki: czekolada mleczna: 170 gramów czekolada gorzka: 140 gramów woda: 100 mililitrów śmietana kremówka: 400 gram cukier puder: 200 gramów żółtka jaj: 5 sztuk kakao: 2 łyżki
Żółtka jaj ubijamy tak, aby były puszyste. Cukier puder rozpuszczamy w ciepłej wodzie, następnie zagotowujemy i czekamy aż zgęstnieje (nie mieszając) na tak zwany syrop. Następnie łączymy syrop z żółtkami. Masę ubijamy mikserem.
Czekolady Blanche Chocolate rozpuszczamy każdą osobno w kąpieli wodnej. Do pojemnika z mleczną czekoladą wlewamy 1/3 musu i 1/3 śmietany wszystko to mieszamy i wkładamy do lodówki. Do pojemnika z gorzką czekoladę dodajemy pozostałą ilość musu i bitej śmietany, a następnie do tego wsypujemy kakao. Foremkę wykładamy folią spożywczą tak aby jej boki wystawały poza foremkę. Do tak przygotowanej formy wlewamy mus z ciemnej czekolady. Wstawiamy krem do zamrażalnika. Po upływie 2 godzin kładziemy mus z mlecznej czekolady i gotowy deser zamrażamy (na minimum 10h). Życzymy smacznego!