Home PageBez kategoriiPrzepis na lody czekoladowe

Pyszne lody czekoladowe
Składniki:
czekolada mleczna: 170 gramów
czekolada gorzka: 140 gramów
woda: 100 mililitrów
śmietana kremówka: 400 gram
cukier puder: 200 gramów
żółtka jaj: 5 sztuk
kakao: 2 łyżki

Żółtka jaj ubijamy tak, aby były puszyste. Cukier puder rozpuszczamy w
ciepłej wodzie, następnie zagotowujemy i czekamy aż zgęstnieje (nie mieszając) na tak
zwany syrop. Następnie łączymy syrop  z żółtkami. Masę ubijamy mikserem.

Czekolady Blanche Chocolate rozpuszczamy każdą osobno w kąpieli wodnej.
Do pojemnika z mleczną czekoladą wlewamy 1/3 musu i 1/3 śmietany
wszystko to mieszamy i wkładamy do lodówki. Do pojemnika z gorzką
czekoladę dodajemy pozostałą ilość musu i bitej śmietany, a następnie do
tego wsypujemy kakao. Foremkę wykładamy folią spożywczą tak aby jej boki
wystawały poza foremkę. Do tak przygotowanej formy wlewamy mus z ciemnej
czekolady. Wstawiamy krem do zamrażalnika. Po upływie 2 godzin kładziemy
mus z mlecznej czekolady i gotowy deser zamrażamy (na minimum 10h).
Życzymy smacznego!