Home PageBez kategoriiDomowe Kokosowe Pralinki – a’la Raffaello z białą czekoladą BLANCHE

Czekoladki Raffaello to domowa wersja popularnych pralinek. Z zewnątrz łudząco podobne do oryginału, w rzeczywistości bardziej słodkie jednak równie smaczne.
Pralinki charakteryzuje aksamitny krem na bazie białej czekolady z dodatkiem śmietanki kremówki oraz malibu, którego serce stanowi podprażony migdał, a całość zdobią wiórki kokosowe.

Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Przepis - Słodka Strona

Domowe Kokosowe Pralinki – a’la Raffaello – Składniki: (ok. 16-18 pralinek) z białą czekoladą BLANCHE

200 g dobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej czekolady)
90 ml śmietanki kremówki 30%
łyżka malibu lub wódki
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
garść migdałów
ok. 1/3 szklanki wiórek kokosowych

Domowe Kokosowe Pralinki – a’la Raffaello – Sposób przygotowania:

Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę, dodajemy alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie…

Cały przepis znajdziecie na blogu Słodka Strona.