Home PageBez kategoriiBabeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą

Urocze babeczki o delikatnie kakaowym spodzie z orzeźwiającą konfiturą wiśniową i aksamitnym kremem na bazie czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wiśniowo-czekoladowe babeczki to wytworna i elegancka propozycja na przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser.
Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą – Składniki (ok. 12 babeczek):

Ciasto:
3 jajka
150 g mąki
150 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy (16 g)
szczypta soli
łyżka kakao
ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Krem:
400 ml śmietanki kremówki
150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady)
100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady)
fix do ubijania śmietany

ok. 100 g wiśniowej konfitury

Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą – Sposób przygotowania:

Ciasto:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli wodnej umieszczamy miseczkę ze zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku.
Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, a następnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Na środek każdej babeczki wykładamy niewielką ilość konfitury wiśniowej delikatnie „wbijając” ją do środka.
Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) – do zrumienienia. Studzimy.

Krem:
Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy)…

Cały przepis na blogu Słodka Strona